5 tips om met plezier in de zorg te werken

1. Ga stress uit de weg

Een hoge werkdruk, wisselende diensten, het gevoel dat je continu stand-by moet staan, de veranderingen die gaande is binnen de zorg, het tekort aan personeel, het gevoel dat je niet serieus wordt genomen door je leidinggevende. Allemaal stressfactoren waar iedereen in meer of mindere mate mee te maken heeft.

Het is belangrijk om de stressfactoren zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Ontdek waar jouw stresspunten liggen, zodat je hier op een goede manier omheen kunt werken. Het verminderen van stress is belangrijk, zeker omdat langdurige stress kan zorgen voor overspannenheid of een burn-out.

Als je last blijft houden van stress is het goed om dit bespreekbaar te maken met je leidinggevende. Jij moet altijd uitgerust en gemotiveerd zijn om de juiste zorg te kunnen geven.

2. Spreek je talenten aan

Probeer zo veel mogelijk te werken door je talenten aan te spreken. Waar je goed in bent doe je het best. Dit zijn ook precies de dingen waar je het meest plezier aan beleeft, eenvoudigweg omdat je er goed in bent. Als jij veel plezier wilt beleven en behouden aan het werk doe je er wellicht goed aan om scholingen te volgen. Dit zorgt ervoor dat je met plezier je vak blijft uitoefenen. Een nieuwe uitdaging is toch altijd leuk? Mits je natuurlijk doet waar je genoeg voldoening uit haalt en wat je interesse heeft.

3. Bewaak je eigen grenzen

Ervaar je ook regelmatig een hoge werkdruk? Gun je jezelf een pauze? Kan je elke dienst op tijd beëindigen? Durf je ook een keer nee te zeggen als een collega belt voor een extra dienst. Allemaal factoren die onder andere belangrijk zijn voor een goede werk- en werkbalans, voor behoud van focus.

Het is belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Zorg niet alleen voor je cliënten maar ook voor je collega’s en jezelf niet te vergeten. Mijn motto is “Je kan pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf bent”.

Maak de werkdruk, op een rustig moment, bespreekbaar met je leidinggevende en bereid dit gesprek in je hoofd voor. Ga van de afdeling af tijdens je lunchpauze of maak een korte wandeling om je hoofd leeg te maken. Je telefoon hoef je niet a-la-minute op te nemen. Als het belangrijk is spreken ze wel je voicemail in of bellen op een later moment terug. Vaak lost het probleem zich vanzelf wel op. Op tijd weg gaan zorgt ervoor dat je thuis je batterij weer kunt opladen, dat je lekker kan gaan sporten, op tijd aan tafel kunt zitten om een hapje te eten en om lekker bij te kletsen met vrienden en om dingen te doen die jij belangrijk vind.

4. Leef gezonder

We doen allemaal ons best om zo gezond mogelijk te leven. Dit lukt niet altijd en het lukt ook niet iedereen. Een belangrijke reden hiervoor is wel dat het onvoldoende bekend is wat de effecten van een gezonde levensstijl zijn. Eet gezond, beweeg voldoende en zorg voor een gezonde nachtrust. Dit zorgt voor meer energie en dat staat garant voor meer plezier in je werk. Hierbij enkele tips:

  • Slaap 7 tot 8 uur per dag
  • Eet iedere dag 2 stuks fruit en 250 gram groenten
  • Zet rond de 10.000 stappen per dag
  • Maak tijd voor dagelijkse ontspanning

5. Laat je coachen

Veel psychiaters bezoeken zelf ook een psychiater, zodat zij zich weer los kunnen maken van het leed van hun cliënten. Dit geldt ook zo voor zorgverleners. Als zorgverlener krijg je met veel verschillende mensen te maken die jij verder wilt helpen, maar wie helpt jou verder? Juist, daar is iemand anders voor nodig. Je kunt samen met mij in gesprek gaan om jouw loopbaan en vitaliteit te bespreken.

Met een Werkenergieanalyse zal helder worden waar jij energie van krijgt in je werk, of je een goede energiebalans hebt, en krijg je helder wat je echt anders wilt in je werk. Door het maken van deze analyse zie je waar jij zelf wel of geen invloed op hebt. Zo kun je zelf de regie van je eigen loopbaan weer in handen nemen en veel werkplezier creëren. Zodat je meer energie kunt halen uit jouw werk.

Wil jij graag verder geholpen worden?

Wacht niet langer en neem snel contact op voor een vrijblijvende afspraak.
Vaak is er vanuit de werkgever een potje beschikbaar voor jouw verdere ontwikkeling. Werkgever blij, jij blij.

You may also like