Vergoedingen voor leefstijlbegeleiding

Wellicht heb je gehoord dat vanaf 2019 bepaalde behandelingen bij overgewicht vergoed gaan worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Namelijk de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Dit is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoontes, meer bewegen en zo nodig individuele psychologische behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen.

Of je nou bij de ‘nieuwe’ GLI of vitaliteitscoach, de diëtist of BGN- gewichtsconsulent op zoek gaat naar een gezondere versie van jezelf: het aanleren van een gezond eet-en leefpatroon op basis van blijvende gedragsverandering staat centraal. Wonderpillen bestaan niet, je moet het vooral zelf doen.

Ik  begeleid jouw graag, op een professionele manier, volgens de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad naar een gezonder eet- en leefpatroon. Dit zorgt voor een grotere kans op blijvend succes. Voorwaarde: je bent intrinsiek gemotiveerd om te veranderen en je gaat daadwerkelijk aan de slag met je goede voornemens.

Vergoedingen

Vraag je af: wie van de drie het beste past bij jou? De vergoedingen via de zorgverzekeraar verschillen nogal en zijn niet altijd even helder.

GLI

De GLI is een nieuwe behandeling gericht op leefstijl wat vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Een GLI is een combinatie van behandelingen gericht op een totaalpakketvan gezondere voeding en eetgewoontes, meer bewegen en zo nodig individuele psychologische behandeling om veranderingen van gedrag te ondersteunen. Alleen GLI’s die bewezen  effectief zijn, worden vergoed. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) beoordeelt leefstijlinterventies op hun effectiviteit. In de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars zal zijn terug te lezen welke leefstijlinterventies zij vergoeden.

Echter niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een gratis GLI-traject. In 2019 hebben de zorgverzekeraars budget voor ongeveer 8000 verzekerden, terwijl de nood die is ontstaan door ongezonde leefstijl vele malen groter is. De huisarts bepaald dit aan de hand van de NHG-richtlijnen en Zorgstandaard Obesitas en verwijst zo nodig door naar een zorgverlener. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR). Heb jij overgewicht (BMI>25) en (een verhoogde kans op) diabetes of een hart- en vaatziekte? Of heb je obesitas (BMI>30)? En ben je boven de 18? Dan mag je in principe gratis meedoen. Echter zijn de GLI teams op dit moment nog niet overal goed ingeregeld.

Diëtisten

Voor begeleiding naar een gezond eet- en leefpatroon kun je uiteraard ook terecht bij een diëtist. Bij de diëtist kun je terecht voor voedingsbegeleiding bij medische klachten zoals onder andere de ziekte van Parkinson, oncologische aandoeningen, een hoge bloeddruk en diabetes mellitus. Dieetadvies door een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt vanuit de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Om precies te zijn krijg je een vergoeding voor slechts de eerste 3 behandeluren per kalenderjaar.

Gewichtsconsulenten

Ik, als geregistreerd BGN-gewichtsconsulent, speelt een grote rol bij preventie, het vooorkómen van nog meer ellende en ziekte door ongezonde voeding en/of een ongezond leefpatroon. De vergoeding verloopt via de aanvullende verzekering en komt niet ten laste van je eigen risico. Een verwijzing door een huisarts of andere zorgprofessional is niet nodig. Daarmee ben ik  laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen die advies of begeleiding wil op het gebied van gewichtsbeheersing en/of leefstijl.

Hoe kan ik jouw helpen?

Ik help je graag om stapsgewijs, kleine aanpassingen in jouw dagelijkse voedings- en beweegpatroon te creëren. Mijn uitgangspunt is dat we samen op zoek gaan naar een verandering die goed past binnen jouw leefstijl. Zo is het heel goed mogelijk om een aantal kilo’s kwijt te raken of aan te komen of om op gewicht te blijven. En om meer energie te hebben en je fitter te voelen. Niet voor even, maar voor altijd!

Tijdens het traject maak ik gebruik van de methode en boeken van PuurGezond. PuurGezond heeft een duidelijk stappenplan, bevat veel handige tips, lekkere recepten en gemakkelijke weekmenu’s.

Waar staat PuurGezond voor?

  • Gezond en lekker eten zonder pakjes en zakjes
  • Eten dat je gemakkelijk zelf bereidt
  • Lekker van smaak

Is jouw interesse gewekt?

Neem dan snel contact op voor een vrijblijvend gesprek.

You may also like